Το χθες

Το παλιό αρχοντικό που αρχικά φιλοξένησε το Πτωχοκομείο της Πάτρας κτίστηκε σε περίπου 15.000 τ.μ. με μελετητή τον αρχιτέκτονα μηχανικό του Δήμου Πατρέων, Γιώργο Λυκούδη, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 18 μήνες και κόστισε 117.808,75 δραχμές. Τα κτίρια έγιναν με δαπάνη των ευπόρων τάξεων της πόλης με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των φτωχών και ανήμπορων υπερηλίκων της ευρύτερης περιοχής και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1905, παρουσία των αρχών της Αχαΐας και πλήθους κόσμου.
Το αρχικό κτίριο είχε δύο ορόφους με συνολικό εμβαδό 1.666,3 τ.μ. Το δάπεδο του πάνω ορόφου ήταν ξύλινο, το ίδιο και οι σκάλες που οδηγούσαν από το ισόγειο στον όροφο. Διέθετε μεγάλους κοιτώνες των 20 κλινών, WC, μαγειρείο, τραπεζαρία, βοηθητικούς χώρους και ένα δωμάτιο στο βόρειο μέρος του δευτέρου ορόφου, διαμορφωμένο σε παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Κύριλλο, για τις λατρευτικές ανάγκες των τροφίμων. Στην πορεία των χρόνων δέχθηκε επεκτάσεις και τροποποιήσεις στα αρχικά του σχέδια, για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των φιλοξενούμενων. Όπως σημειώνει και στο βιβλίο του «Ιστορία του Κωνσταντινοπουλείου οίκου Ευγηρίας», ο Ν.Ι. Λυμπέρης, το πτωχοκομείο «βρέθηκε στη μέση μια καταπράσινης έκτασης και με τον εξοπλισμό του και τους χώρους που διέθετε όχι μόνο άλλαξε τη ζωή των τροφίμων, αλλά με τη μεγαλοπρέπειά του αποτέλεσε και ένα κόσμημα για την Πάτρα που λάμπρυνε τη δυτική είσοδό της».

1906
Στις 9 Ιουλίου, σε πανηγυρικό κλίμα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νεοκλασικού διώροφου κτηρίου στην Ακτή Δυμαίων 53, που στη συνέχεια θα φιλοξενούσε το Πτωχοκομείο Πατρών.

1968
Ο Μητροπολίτης Πατρών, Κωνσταντίνος, εγκαινιάζει τον Ιερό Ναό Αγίου Κυρίλλου, στον περιβάλλοντα χώρο του Πτωχοκομείου Πατρών. Μέχρι εκείνη την ημέρα, το παρεκκλήσι στη μνήμη του Μητροπολίτη Πατρών Κυρίλλου (που είχε εμπνευστεί και εργαστεί για τη δημιουργία Πτωχοκομείου στην Πάτρα από το 1872) φιλοξενούνταν στον 2ο όροφο του κεντρικού κτηρίου.

1977
Παραδίδεται το διώροφο βοηθητικό κτήριο «Νέα Πτέρυγα» του Πτωχοκομείου, πίσω από το κεντρικό κτήριο, με την ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων και τους ξενώνες στο α’ όροφο.

1989
Η λειτουργία και οι κινητές εγκαταστάσεις του Πτωχοκομείου Πατρών μεταφέρονται στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο στην περιοχή της Ιεράς Μονής Γηροκομείου.
Τα κτήρια της Ακτής Δυμαίων κλείνουν.

2006
Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάπλασης των κτηρίων και του χώρου του Παλαιού Πτωχοκομείου (που πλέον γίνεται 100 ετών) για τις ανάγκες του θεσμού «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006».