13
Jun

Το ΕΑΠ τιμά τον Αλέξη Λυκουργιώτη

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας αναγορεύει τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλέξη Λυκουργιώτη σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας την Δευτέρα, 13 Ιουνίου και ώρα 19:30, στον Πολυχώρο «Παλαιό Πτωχοκομείο» “Royal Theater” Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα.

Ο κ Αλέξης Λυκουργιώτης αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1971. Από το 1971 ως το 1974 εργάσθηκε ως υπότροφος στο τότε «Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος». Το 1974 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα και το 1979 ο τίτλος του Υφηγητή. To 1987 εξελέγη Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα όπου εργάσθηκε ως το 2014. Ενδιαμέσως εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, για ένα χρόνο, στο Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο. Από το 2015 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Χημικού τμήματος και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών (1989-1994). Από το 1995 έως το 2004 εργάσθηκε για την ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ως Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής. Μετά το τέλος της θητείας του συνέχισε τη συνεργασία του με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για μια ακόμη δεκαετία(2005-2014), ως διδάσκων και συντονιστής της θεματικής ενότητας «Κατάλυση» και ως Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος». Κατά την τριετία 2010-2013 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή της Κατάλυσης, της Διεπιφανιακής Χημείας, της Φωτοκατάλυσης και των Βιοκαυσίμων. Έχει δημοσιεύσει 161 εργασίες σε περιοδικά και περιοδικές εκδόσεις και έχει κάνει 95 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Το ερευνητικό του έργο έχει αναφερθεί πάνω από 3.200 φορές, ενώ η τιμή της παραμέτρου Η είναι ίση προς 33. Επέβλεψε 13 Διδακτορικές Διατριβές και έναν πολύ μεγάλο αριθμό διπλωματικών μεταπτυχιακών και προπτυχιακών εργασιών. Έχει εργασθεί ως κριτής σε 20 διεθνή ερευνητικά περιοδικά και ως μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Open Catalysis Journal». Έχει συγγράψει πέντε διδακτικά βιβλία και πανεπιστημιακές παραδόσεις για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, πέντε συγγράμματα για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εκ των οποίων τα δύο είναι ψηφιακό υλικό.

Για περισσότερα από 25 χρόνια ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τοπάλη που έχει ως στόχο την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών και για πάρα πολλά χρόνια μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ετησίου «Συμποσίου Ποίησης». Έχει κάνει αρκετές ανακοινώσεις σε αυτό το Συμπόσιο, μία εκτεταμένη εργασία στο περιοδικό «Θέματα Λογοτεχνίας» και έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή.

 

06